Merită să faci exerciții fizice când ești obosit?

Practicarea exercițiilor fizice trebuie privită ca un obicei, deoarece efectele – precum îmbunătățirea calității somnului, a dispoziției și a musculaturii – apar doar atunci când sunt regulate. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, nu în fiecare zi sunt dispuși să petreacă 40 de minute sau mai mult făcnd exerciții fizice. În ciuda descurajării, experții recomandă practica chiar și atunci când ești obosit.

Sfatul de a merge la sală, chiar și atunci când sunt obosiți, se aplică chiar și celor care au dormit prost – mai puțin de șapte ore de odihnă. Acest lucru se datorează faptului că exercițiile fizice și calitatea somnului sunt legate și dependente, subliniază Phyllis Zee, MD și director al Centrului pentru Medicina Circadiană și a Somnului de la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern.

Exercițiile regulate îmbunătățesc somnul

„Există date care confirmă că exercițiile fizice regulate îmbunătățesc calitatea somnului. Chiar și exercițiile moderate dimineața, după-amiaza sau seara devreme pot îmbunătăți somnul profund”, subliniază medicul pentru CNN. Noapte nedormită, trebuie să-ți menții rutina de activitate fizică”, adaugă el.

Acest lucru se datorează faptului că, fără exerciții, persoana poate risca să aibă o altă noapte de somn prost, care va ajunge să creeze un ciclu care împiedică individul să aibă un somn reparator. Acest lucru este posibil doar atunci când corpul intră în stadiul REM (mișcarea rapidă a ochilor) — a patra etapă —, unde există nivelul maxim de relaxare musculară, în timp ce activitatea creierului este la cea mai mare intensitate și se formează amintiri.

„Dacă dormi mai bine, vei avea mai multe șanse să faci mișcare și nivelul tău de activitate va fi mai bun” a doua zi, adaugă Zee despre importanța de a nu rupe ciclul, chiar și atunci când cineva se simte defavorizat sau puțin obosit.

Când nu ar trebui să faci exerciții fizice din cauza oboselii?

„Dacă nu dormi bine, nu face acel antrenament intens, bine? În schimb, mergi pe jos sau fă yoga, dar cu siguranță menține un regim de exerciții fizice sau de activitate fizică la ora obișnuită a zilei când ai face-o în mod normal”, completează medicul, întărind importanța bunului simț.

Cu toate acestea, există anumite limite ale corpului care trebuie respectate. Dacă persoana nu a dormit deloc noaptea trecută și se află într-o stare de privare de somn, merită să părăsești sala de sport pentru a doua zi și să-ți iei acel moment pentru a te odihni – nici să nu te gândești să te uiți la un serial și să rămâi treaz nici măcar mai lung.

Același sfat este valabil și pentru cei foarte neatenți și distrași, deoarece pot avea un accident la sală sau în timp ce fac sport. Există o explicație științifică pentru aceasta: timpul de reacție al creierului este mai lent în aceste momente, similar cu cel al unei persoane alcoolice. În aceste condiții, ridicarea unei gantere și a greutăților poate fi riscantă.

Articole similare

Surse: 1, 2

CITEȘTE ȘI:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button